Hoppa till sidans innehåll

Jubileum (25års) - Tal från Jan Holmin


Mina halta, lytta, skumögda och förståndshandikappade skånska bröder!

 

När ni på hösten 1982 startade er domarklubb hade undertecknad redan lagt Balillian på hyllan. Efter OS-semifinalen sommaren 1980 (Juggarna slog hemmanationen Sovjet efter förlängning), så hade jag lite svårt att mobilisera den rätta glöden för att lyssna på tillmälen liknande min hälsningsfras till er.

I stället blev det så, att jag enbart fortsatte med utbildningsdelen av domarjobbet. Och där har jag fastnat till den dag som idag är. Men mer om det strax.

 

Först skulle jag vilja nämna något om mina skånska domarbröder under de aktiva åren. Det är främst tre personer jag tänker på. Bengt Johansson och Sven-Börje Larsson, två domare av högsta klass och tillika två härliga kompisar, var ofta mina kollegor i Allsvenskan, som vi på den tiden kallade den högsta serien. Några år efter Bengt och Sven-B. dök den tredje ”skånske musketören” upp – Kenth Olsson. Kenth var en otroligt duktig domare, på min personliga lista finns han definitivt bland de fem genom tiderna bästa i vårt land!

Med all respekt för dagens skånska domare så ligger ni lite i lä av dessa tre ur den berömda ”Björnligan”.

 

I mitt jobb som utbildare av svenska basketdomare ( jag har faktiskt varit ledare för i stort sett alla förbundsdomarkurser sedan 1970) finns det givetvis många minnen av skåningar, både som elever och som utbildare. Först och främst Sven-Börje igen! Vi kamperade ihop på steg 3-kurserna (och ett antal s.k. lärarkurser) under många år. Sven´s festliga show, när han på morgonen efter första teoriprovet kom in med en lista i handen, tittade ut över församlingen och sa (på bredaste skaunska) : Följande kan gå och packa för att åka hem!!! – är en klassiker.

 

Andra som betytt oerhört mycket för utbildningen av svenska och skånska domare är Håkan Nilsson och Bosse Olsson. Båda har under många år varit min ”förlängda arm” i ert distrikt. Båda är dessutom i alla högsta grad fortfarande aktiva. Ett stort tack till dom från Domarkommittén och mig!

 

Sen vore det nog fel att nämna namn, för då kommer jag givetvis att glömma bort någon som absolut inte ska glömmas. Så jag nämner inga flera, fast jag måste förstås få skicka en hälsning till Roffe Carlsson, Max Wiman, Leif Johansson och till Mats Bertram. Men som sagt, några namn nämner jag inte……..

Ha en riktigt god fortsättning på er jubileumskväll och ta en ”lille” för mig !

Janne Holmin 

Uppdaterad: 01 NOV 2014 18:03

Snabblänkar

Köp SkBBFs domartröja/jacka
För att köpa SkBBFs domartröja eller jacka besöker du SkBBFs webshop

Förbundshemsidor

Stödj oss på facebook:

 

 

Postadress:
Gråbröderna BBK - Basket
Björn Hartsmar, Tisdagsgatan 5
25664 Helsingborg

Kontakt:
Tel: 042130787
E-post: grabrodernabbk@gmail...

Se all info